Sympatyczna atmosfera, indywidualna rozmowa z każdym klientem, najwyższe standardy – wówczas można myśleć i o rozwoju sklepu, i o świętach, jak i o przyszłości w różowych barwach. Czytaj więcej »
Sympatyczna atmosfera, indywidualna rozmowa z każdym klientem, najwyższe standardy – wówczas można myśleć i o rozwoju sklepu, i o świętach, jak i o przyszłości w różowych barwach. Czytaj więcej »
Życie na wsi płynie zupełnie inaczej, aniżeli to w mieście. Czy zatem inaczej wiejski sklep szykuje się do Bożego Narodzenia? Czy ten okres to lukratywny zarobek czy próba przetrwania? Czy wiejski sklepik może być na miarę tego miejskiego? Czy w święta będzie czynny? Czytaj więcej »
Sklep obok sklepu. Każdy prawie taki sam. W jednym bloku funkcjonują obok siebie cztery placówki spożywcze. Tuż obok, w kolejnym budynku – następne dwie. Niedaleko sieciowe sklepy, market i dyskont Biedronka. Jakie są szanse na przetrwanie dla małego przedsiębiorcy w tak skrajnie trudnych warunkach? Czytaj więcej »
O kobiecie buszującej między półkami powiedzieliśmy już chyba wszystko. Nie możemy więc pominąć mężczyzny, który wbrew powszechnym opiniom i stereotypom nie jest mechanizmem prostym. Czy również bywa zmienny i niezdecydowany, czy zawsze wie co kupić i czy lubi porady od sprzedawców? Pytamy polskich kupców! Czytaj więcej »
W tym roku obchodzimy 170. rocznicę powstania marki Pilsner Urquell. Dokładnie 5 października 1842 roku w czeskim Pilźnie powstało pierwsze złociste piwo. Pomimo zmieniających się czasów, technologicznych i politycznych rewolucji smak i skład tego doskonałego piwa pozostał niezmieniony. To zasługa takich ludzi jak Josef Groll, który uwarzył pierwszą beczkę Pilsner Urquell czy... Czytaj więcej »
Na zaproszenie Departamentu Promocji Handlu Królestwa Tajlandii oraz Biura Radcy Handlowego Ambasady Królestwa Tajlandii w Polsce – redakcja miesięcznika Hurt & Detal – miała przyjemność odwiedzić stolicę Tajlandii – Bangkok, podczas trwania Międzynarodowych Targów THAIFEX – World of food Asia 2012. Czytaj więcej »
Sezon urlopowy tuż tuż! Polacy powoli szykują się do licznych wyjazdów. Morze, góry czy jezioro – to jeden z dylematów przed którymi stają urlopowicze. Kolejnym jest to, co zabiorą ze sobą w podróż, a co będą kupować na miejscu! Jak zatem wyposażyć sklep i o czym nie wolno zapominać w okresie wakacyjnym? Czytaj więcej »
Sklep i ławeczka przed nim to miejsce spotkań, a także centrum rozrywkowe zarówno bohaterów Rancza, jak również mieszkańców wsi Jeruzal, gdzie kręcony jest serial. Co słychać w sklepie U Krysi? Zapraszam do lektury! Czytaj więcej »
Zdecydowana, konkretna czy poszukująca wciąż czegoś innego? Lubiąca nowe smaki, zapachy czy tradycjonalistka? Czym kieruje się wybierając produkty na półkach – jest spontaniczna czy rozsądna? Podążamy tropem Polki śledząc każdy jej ruch na zakupach! Czytaj więcej »
Które kategorie najlepiej rotują, jakich zysków spodziewają się właściciele sklepów w 2012 roku i czy na Wielkanoc szykują się prawdziwe sklepowe rewolucje? Odpowiedzi szukaliśmy w placówce handlowej przy trasie wojewódzkiej, małym sklepiku w Żyrardowie oraz dużych delikatesach w Warszawie. Czytaj więcej »
Czy kiedykolwiek ktoś ośmieliłby się powiedzieć, że prace domowe są łatwe i przyjemne? Z pewnością nie! Na szczęście w sklepach dostępne są profesjonalne środki do zadań specjalnych. Czytaj więcej »
Wstążki, rurki, muszelki, świderki, nitki, kokardki – zapraszamy do krainy makaronów! A w niej do wyboru, do koloru – bogactwo asortymentu zachwyca. Zachwycają również możliwości lukratywnych zysków. Czytaj więcej »
Komponując asortyment w placówce detalicznej nie możemy zapomnieć o serach pleśniowych. Odpowiedź na pytanie „dlaczego?” jest bardzo prosta. Są one bowiem nieodłącznym elementem diety zarówno młodszych, jak i starszych konsumentów. Czytaj więcej »
Produkty z obniżoną zawartością cukru, tłuszczu, cholesterolu, czy bez laktozy to asortyment, który powinien, chociażby w niewielkich ilościach, pojawić się w sklepie spożywczym. Co na temat tej specyficznej kategorii sądzą detaliści? Czytaj więcej »
Asortyment dedykowany śniadaniu to ciekawa kategoria, o której przypominamy sobie zaraz po dźwięku porannego budzika. To „świat produktów”, spośród których wiele artykułów powinno znaleźć swoje miejsce na sklepowej półce, pomnażając tym samym zyski detalistów. Czytaj więcej »
Dużo strachu i nerwów, guz na głowie ekspedientki i 200 zł mniej w kasie. To efekt napadu rabunkowego na jeden ze sklepów w Radomiu. Czytaj więcej »
Nie chodzi tutaj oczywiście o płatną miłość, a o jedno z przyjemniejszych świąt, jakie obchodzimy – Walentynki. Czy wszystkie sklepy odnotowują wzrosty sprzedaży w tym okresie, jak powinien wyglądać walentynkowy asortyment i czy potrzebne są w oknach czerwone serduszka? Zapytaliśmy o to kilku detalistów. Czytaj więcej »
Zastanawiacie się gdzie i w jaki sposób powstają tak chętnie kupowane przez Polaków płatki Nestlé Corn Flakes, Nestlé Chocapic czy Kangus? Specjalnie dla naszych Czytelników odwiedziliśmy firmę CPP Toruń-Pacific, producenta tych popularnych płatków. Czytaj więcej »
Targi Wyposażenia, Technologii i Usług Dla Handlu RetailShow 2011 odbyły się w dniach 16 i 17 listopada 2011 roku. Czytaj więcej »
Jaki był ten rok dla detalistów? Jakie mają plany na 2012? Jak nie dać się zwariować w obecnej sytuacji przy ciemnych wizjach niepewnej przyszłości, które roztaczają przed nami media? Zdania są podzielone. Czytaj więcej »
Jubileusz 120-lecia polskiej marki Soplicy przybrał niespotykaną formę podróży w czasie. Wybrani goście na jeden dzień przenieśli się w czasy takie jak kiedyś, aby zobaczyć wielką inscenizację oblężenia Malborka oraz poznać nowe, premium oblicze Soplicy.
Czytaj więcej »
Wszystko rozpoczęło się w roku 1845, kiedy to Karol Rudolf Vetter za 5 tys. złotych nabył opustoszałe i zdewastowane zabudowania po klasztorze OO. Reformatorów przy ulicy Bernardyńskiej 15 w Lublinie, by po przeprowadzeniu prac adaptacyjnych otworzyć destylarnię, a rok później – browar. Produkcja odbywała się tutaj aż do roku 2001, kiedy to została przeniesiona do... Czytaj więcej »
Wysokiej jakości użyte zboża i innowacyjne opakowanie – to tylko niektóre zalety nowej marki mąki, która pojawiła się na polskim rynku w maju bieżącego roku. Mowa o mące „Basia”, która wytwarzana jest w nowoczesnym zakładzie zbożowym firmy Diamant International Polska Spółka z o.o. w Grodzisku Wielkopolskim. Specjalnie dla czytelników miesięcznika Hurt &... Czytaj więcej »
Pierwsza sobota grudnia pełna była świątecznych niespodzianek, przy zapachu wedlowskiej czekolady. W programie, który rozpoczął się o godzinie 12.00 na Warszawiaków i nie tylko czekały między innymi takie atrakcje, jak: spotkanie ze Świętym Mikołajem z Laponii; naturalnych rozmiarów rzeźba Śnieżynki wykonana w całości z wedlowskiej czekolady; występy... Czytaj więcej »
W dniach 17-21 października 2010 w Paryżu odbyły się międzynarodowe targi SIAL, jedna z najbardziej prestiżowych imprez branży spożywczej.
Czytaj więcej »
Ogólnopolska sieć handlu hurtowego Selgros Cash&Carry otworzyła drugą halę w Łodzi. Inwestycja, która kosztowała 80 mln zł, jest zlokalizowana w Łodzi przy ulicy Pabianickiej (róg 3 Maja). Hala Łódź-Pabianicka jest trzynastą z dwudziestu zaplanowanych hurtowni Selgros w Polsce.
Czytaj więcej »
Handel artykułami spożywczymi w miastach typowo turystycznych Egiptu, takich jak Sharm El-Skeikh, czy Hurghada, znacznie różni się od europejskiego. Czytaj więcej »
W Nowym Jorku znajdziemy specjały z całego świata, a tutejszy handel daleko wyprzedza nasz rodzimy. Sklepy zachęcają do zakupów dając możliwość zamawiania przez Internet. Czytaj więcej »
W dniach 27-29 czerwca br. w Jacob K. Javits Convention Center w Nowym Jorku odbyła się 56., letnia edycja targów „Fancy Food Show”. Podczas tej największej w USA imprezy targowej (która ma swoją zimową edycję w San Francisco) ponad 2 400 wystawców reprezentujących 70 krajów i regionów zaprezentowało najnowsze trendy na rynku FMCG. Czytaj więcej »
Jeżeli będąc w Amsterdamie planujecie zrobić wypad na duże zakupy do hipermarketu, to muszę was zasmucić. W stolicy Holandii wielkopowierzchniowy system handlu praktycznie nie istnieje. Czytaj więcej »
Wywiad z Adamem Dutkowskim – Product Management Managerem w...
Wywiad z Urszulą Bonecką oraz Moniką Ziembowską ...
Trzy pytania do Piotra Pilarskiego, Managera ds. Sprzedaży i...
Wywiad z Aleksandrą Jakubowiak, Martini Marketing Managerką w...
Rozmowa z Robertem Sasem, Dyrektorem Zarządzającym Mondelēz...
Polska Izba Handlu z zaniepokojeniem przygląda się...
Niemal co 3. przedsiębiorca w Polsce prognozuje pogorszenie...
Firma Mars Polska po raz kolejny została wyróżniona za swoje...
Nowa współpraca z udziałem PointPack...
W ramach obchodów 180-lecia Browaru Okocim, na terenie...
Największa oferta pakowanych ryb świeżych i owoców morza na...
Ketchup to jeden z najpopularniejszych dodatków w kuchni...
Krajowy System Kaucyjny otrzymała oficjalne zezwolenie od...
OSHEE, lider w segmencie napojów funkcjonalnych, wprowadza do...
Danone debiutuje w nowej kategorii...
To bezalkoholowa odsłona najpopularniejszego piwa miodowego w...
Do portfolio marki Kinley dołącza nowy, wyjątkowy wariant...
Vamos to zaproszenie do barwnego, pełnego życia świata...
Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol, producent marki Maślanka...
Zespół Formuły 1 McLaren nawiązał wieloletnią...
W nowym, szerokim asortymencie Żabka Menu Na Śniadanie można...
Zachęca konsumentów do tego, aby każdy dzień przeżywać w...
Kultowa marka M&M’S® ruszyła z nową aktywacją...